Opublikowano

Drzewo sandałowe w perfumach – zapach i właściwości

palo santo w perfumach

Olejek z sandałowca jest jednym z najpopularniejszych składników stosowanych w męskich perfumach. Jednak to tylko jedno z jego wielu zastosowań. Drzewo sandałowe posiada szereg właściwości leczniczych, a olejek z niego jest uważany za silny afrodyzjak i ponoć był stosowany przez samą Kleopatrę. Jak wykorzystuje się jego niezwykłe właściwości? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej!

Czym jest drzewo sandałowe?

Drzewo sandałowe większości z nas kojarzy się z ciepłem i egzotyką. To bardzo trafne skojarzenie, ponieważ sandałowiec występuję w bardzo odległych rejonach świata, takich jak Australia, Hawaje, wyspy Oceanu Spokojnego czy Azja Południowo-Wschodnia.

Największym na świecie producentem olejku sandałowego są Indie. Szacuje się, że aż 90% pochodzi właśnie z tego kraju. Co ciekawe, sandałowiec może być nie tylko drzewem, ale także krzewem. W obu formach dorasta do niewielkich rozmiarów i w większości krajów, w jakich występuje, jest objęty ochroną. Nawet na prywatnym terenie drzewo sandałowe nie może zostać ścięte, jeśli ma mniej niż 30 lat.

To oczywiście przekłada się na wysoką cenę pozyskiwanych z niego surowców, które są uważane za ekskluzywne. Choć drzewo sandałowe jest niezwykle cenione, to podobnie jak nasza rodzima jemioła jest półpasożytem. Przeprowadza proces fotosyntezy, jednak wodę czy sole mineralne pobiera z korzeni rosnących wokoło roślin. Można więc śmiało stwierdzić, że sandałowiec to jedne z najbardziej cenionych pasożytów na całym świecie!

Surowce z drzewa sandałowego – olejek, proszek i hydrolat

Aby drewno sandałowca nabrało pożądanych właściwości, musi rosnąć od 60 do nawet 80 lat! Olejki eteryczne znajdują się nie tylko w pniu, ale także w korzeniach oraz gałęziach rośliny. W wielu miejscach wciąż stosuje się tradycyjną metodę pozyskiwania olejku, która polega na wpuszczeniu do drzewa termitów. Pożerają one miękkie części, dzięki czemu pozostaje jedynie najtwardszy i najcenniejszy surowiec.

To właśnie w nim znajduje się najwięcej olejku. Pozostawione, twarde części drzewa zostają zmielone na pył. W ten sposób powstaje proszek z drzewa sandałowego. W zależności od odmiany wykorzystuje się go np. do produkcji maseczek do twarzy czy kosmetyków do włosów. Następnie sproszkowane drewno moczy się w wodzie przez dwie doby i przeprowadza proces destylacji, który może trwać nawet 76 godzin. Finalnie, aby otrzymać 1 litr olejku, trzeba zużyć do 25 kilogramów drewna z sandałowca.

Efektem ubocznym tego procesu jest hydrolat, czyli woda roślinna, którą stosuje się przede wszystkim w przemyśle kosmetycznym m.in. do produkcji toników. To  jednak nie koniec licznych zastosowań drzewa sandałowego. Z jego drewna tworzy się też wonne kadzidła i rzeźbione figurki. W wielu kulturach dalekiego wschodu sandałowiec jest używany w obrzędach i rytuałach religijnych.

Drzewo sandałowe – zapach i właściwości

Jak już wspomnieliśmy na początku, olejek sandałowy jest wykorzystywany do tworzenia wielu znamienitych kompozycji zapachowych. Jak zatem pachnie olejek z drzewa sandałowego? To drzewno-balsamiczny aromat z nutą subtelnej słodyczy. Przedłuża trwałość innych nut zapachowych i z tego powodu jest często wykorzystywany jako akord bazowy. W perfumach męskich często bywa tematem przewodnim kompozycji, a w tych przeznaczonych dla pań jest zwykle akcentem przełamującym pozostałe nuty.

Poznaj również piękne drzewne zapachy, sprawdź perfumy o zapachu drzewa sandałowego.

Oprócz tego olejek z drzewa sandałowego jest używany w aromaterapii i medycynie naturalnej. Działa antybakteryjnie i antyseptycznie. Z tego powodu można znaleźć go w kosmetykach do cery trądzikowej i problematycznej.

Jest silnym antyoksydantem, więc spowalnia proces powstawania zmarszczek. Łagodzi także objawy ze strony układu nerwowego, pokarmowego i oddechowego. Pomaga przy przeziębieniach, obniża gorączkę i uspokaja.

Drzewo sandałowe jest przydatne zarówno w domowej apteczce jak i toaletce!